ابزارآلات نجاری یکی از دسته های حیاتی و ضروری برای سرانجام رساندن کارهای چوبی و ساخت انواع محصولات چوبی به شمار می روند. این ابزارها کاربرد های زیادی دارند و همین امر باعث می شود که در این صنعت از اهمیت زیادی برخوردار باشند. از کاربرد های متعدد این ابزار می توان به فرآیند برش کاری، تراش کاری، سرهم بندی و مونتاژ قطعات اشاره کرد. ابزارآلات نجاری به دو دسته تقسیم می شوند که دسته اول شامل ابزار های دستی و دسته دوم شامل ابزار های برقی می شوند که هر کدام از این دسته بندی ها ویژگی های متفاوتی با دسته دیگر دارند و هر کدام برای کار خاصی ساخته شده اند.
در ادامه این مقاله به بررسی جامع و کامل این ابزار خواهیم پرداخت:
ابزار های دستی نجاری:
ابزارهای دستی از زمان های قدیم تا به الان مورد استفاده قرار می گرفتند و کاربرد دارند و در ساخت و تعمیر کردن چوب ها هنوز هم بسیار مهم هستند. برخی از ابزار های دستی را در زیر معرفی خواهیم کرد:
- اره دستی (Handsaw):
اره دستی یکی از مهم ترین ابزار های سنتی نجاری محسوب می شود که کاربرد آن برش دادن چوب است. این ابزار شامل یک تیغه دندانه دار است که می تواند انواع چوب با هر ضخامتی را ببرد و یک دسته از جنس چوب، فلز و یا پلاستیک دارد که اپراتور با در دست گرفتن آن دسته عملیات برش را انجام دهد.
- رنده دستی (Hand Plane):
رنده یک ابزار دستی به شمار می رود که برای صاف کردن سطح چوب ها و کم کردن ضخامت چوب مورد استفاده قرار می گیرد. این رنده ها دارای اندازه ها و شکل های مختلفی هستند و برای اصلاح کردن و یکدست کردن چوب بسیار مهم و کاربردی هستند.
- مغار (Chisel):
مغار یک ابزار است که برای تراشیدن چوب و ایجاد شیار و حفره های مختلف روی چوب به کار می رود. این ابزار خصوصا در ایجاد اتصالات در چوب کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می گیرد. مغارها اندازه و شکل های مختلفی دارند مثل مغار تخت، مغار نیم گرد و مغار زبانه ای که در این انواع تولید شده اند.
- چکش (Hammer):
چکش یک ابزار پایه در صنعت نجاری است که برای کوبیدن میخ یا سایر قطعاتی که باعث اتصال دو قطعه به یکدیگر می شوند و در واقع به آنها اتصال دهنده می گویند مورد استفاده قرار می گیرد. چکش ها انواع مختلفی دارند و با توجه به نوع کار و نوع مواد چکش مناسب انتخاب می شود و برای انجام کار استفاده می شود.
- سوهان و سمباده (File & Sandpaper):
وقتی می خواهیم ظاهر بهتر و تمیز تری به چوب بدهیم یا کمی آن را فرم دار کنیم باید از سوهان و سمباده استفاده کنیم و لبه ها و زاویه های چوب را به حالت یکدست و دلخواه در بیاوریم. این دو ابزار برای صاف کردن هر سطحی می توانند کمک کننده باشند و در نهایت آن سطح را برای مرحله بعد که رنگ آمیزی است آماده می کنند.
ابزار های برقی نجاری:
بعد از این دنیا وارد فاز پیشرفت و تکلونوژی شد ابزارهای برقی هم وارد دنیای نجاری شدند. این ابزارها بسیاری از کارهای زمان بر و پیچیده را آسان تر از قبل کردند، دقت و سرعت کار ها را به شکل چشم گیری بالا بردند و از آن جایی که دست نجار ها را از لحاظ زمانی بسیار باز تر کردند به آن ها این امکان را دادند که پروژه های بزرگ تری را انتخاب کنند و آن ها را با سرعت بیشتری پیش ببرند.
-
اره دیسکی (Circular Saw):
اره دیسکی از ابزارهای قدرتمند نجاری محسوب می شود. از این اره برای برش های سریع و دقیق استفاده می کنند. تیغه این اره مانند یک دیسک است که به کمک موتور برقی در حال چرخیدن می باشد و قطعات چوب،قطعه های MDF و برخی از فلز های سبک را با دقت بسیار زیادی می برد. کاربرد این اره برش دادن انواع چوب، تخته های MDF و حتی بعضی از فلز های سبک است.
-
دریل برقی (Electric Drill):
دریل برقی ابزاری است که برای سوراخ کردن چوب ها و بستن پیچ و مهره ها استفاده می شود. دریل های برقی دارای نوع های مختلفی هستند که می توان به دریل ضربه ای و دریل پیچ گوشتی اشاره کرد. این ابزار مته های متفاوتی دارد که قابل تعویض هستند و با تعویض آن ها امکان سوراخ کاری در ابعاد مختلف فراهم می شود.
-
اره عمودبر (Jigsaw):
اره عمود بر برای برش های منحنی و پیچیده در چوب استفاده می شود. تیغه این اره به صورت عمودی حرکت می کنند و به همین علت اسم این دستگاه را اره عمود بر گذاشته اند. این اره به دلیل مدار حرکتی عمودی خود این امکان را به نجار می دهد که شکل های پیچیده ای را در چوب به وجود آورد و برش دهد و برای کارهای هنری و ساختن وسایل دکوری چوبی محبوبیت بسیار زیادی دارد.
-
فرز نجاری (Router):
فرز نجاری از ابزار های تخصصی و حرفه ای در نجاری است که برای ایجاد شیار، حکاکی و شکل دهی به لبه های چوب و … استفاده می شود. این ابزار امکان به سرانجام رساندن پروژه ها با دقت و کنترل بالا را به کاربر می دهد و دقیقا به همین دلیل در ساخت مبل، در ها و وسائل چوبی تزئینی بسیار کاربرد دارد.
-
سنباده برقی (Electric Sander):
سنباده برقی برای صاف و یکدست کردن سطح های چوبی استفاده می شود.این ابزار به نسبت سنباده های دستی سرعت بسیار بالایی دارد و به فرآیند سنباده کاری که در حالت دستی زمان بر است به شکل چشم گیری سرعت می بخشد و یک نتیجه تمیز و هم سطح از عملیات خود به جا می گذارد.
-
میخکوب برقی(Electric nailer):
میخکوب برقی برای کوبیدن میخ به داخل چوب و سایر مواد مانند پلاستیک یا فلز استفاده می شود. به دلیل سرعت و دقت بالایی که دارد میتوان آن را به جای چکش دستی استفاده کرد.
ابزار های اندازه گیری و دقتی نجاری:
برای دقت و درست بودن انداره گیری و نشانه گذاری قطعات چوبی از ابزار های اندازه گیری استفاده می شود. انتخاب و استفاده صحیح از این ابزارها، کلید دستیابی به برشهای دقیق و اتصالات بینقص است.
- کولیس :(Caliper)
کولیس یک ابزار است که برای اندازه گرفتن زاویه های داخلی و خارجی قطعات چوبی استفاده می شود. کاربرد این دستگاه در انجام پروژه های ظریف و دقیق است.
- زاویه سنج :(Protractor)
همانطور که از اسم این دستگاه مشخص است برای اندازه گرفتن زاویه های مختلف برش ها و اتصالات چوبی مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این ابزار برای اطمینان از درست بودن زاویه ها بسیار مهم و قابل توجه است.
- متر و گونیا :(Tape Measure & Square)
متر برای اندازه گرفتن دقیق طول، عرض، ارتفاع و قطر قطعه های چوبی و گونیا برای تنظیم زاویه ها در برش ها و مونتاژ ها که معمولا این زاویه ۹۰ درجه است استفاده می شوند.
ابزار های ایمنی در نجاری:
کار با ابزار های نجاری بخاطر اینکه تیغه های تیز و خطرناکی دارند باید با احتیاط همراه باشد و در کنار آن نیز الزاما باید از تجهیزات ایمنی استفاده کرد. استفاده از ابزار های ایمنی بسیار مهم است و این ابزارها می توانند حافظ سلامت اپراتور و یا حتی گاها جان آن باشد. در زیر این ابزار ها را آورده ایم:
- عینک ایمنی :(Safety Glasses)
استفاده از عینک ایمنی برای محافظت کردن از چشم ها در برابر تراشه و گرده های چوب یا قطعه هایی که حین کار به سمت اپراتور پرتاب می شوند ضروری است.
- دستکش کار :(Work Gloves)
دستکش های ضخیم محافظ برای حفاظت از دست ها در مقابل تیغه های برشی و تیز اره ها و دیگر دستگاه ها ساخته شده اند و از ایجاد جراحت یا بریدن و قطع شدن عضو ها در صورت سهل انگاری اپراتور تا حد امکان جلوگیری می کند.
- گوشی محافظ صدا :(Ear Protection)
بعضی از ابزار ها حین کار صدای بسیار زیادی تولید می کنند که این صدا در طولانی مدت منجر به آسیب دیدن گوش می شود. استفاده کردن از این گوشی های محافظ صدا برای جلوگیری کردن از آسیب دیدن گوش ها ضروری است.
- ماسک گرد و غبار(Dust mask):
از این ماسک برای جلوگیری از ورود غبار چوب و مواد شیمیایی مضر به داخل دستگاه تنفسی استفاده می شود.
- کفش ایمنی(Safety shoes):
این کفش ها دارای ویژگی های خاصی هستند که برای محافظت از پاها در برابر سقوط اشیاء سنگین، لغزش و برق گرفتگی به کار می روند. با استفاده از کفش ایمنی مناسب میتوان از آسیبهای جدی به پاها جلوگیری کرد.
نکات مهم در خرید ابزارآلات نجاری
خرید ابزارآلات نجاری برای هر نجار مبتدی یا حرفه ای بسار مهم است. انتخاب ابزار مناسب، مستقیماً بر روی کیفیت و سرعت کار شما تاثیرگذار خواهد بود.
به نکات زیر توجه کنید:
- ابزار های با کیفیت که عمر طولانی دارند و از برند معتبری هستند را برای خرید انتخاب کنید.
- بسته به نوع کاری که می خواهید انجام دهید ابزار مناسب انتخاب کنید. اگر مبتدی هستید، ابزارهای سادهتر و کاربردیتر برای شروع مناسبتر هستند.
- ابزار هایی که سازگار با بدن انسان طراحی شده اند استفاده راحت تری دارند.
- به دنبال ابزار هایی باشید که دارای گارانتی و خدمات پس از فروش هستند، تا در صورت بروز مشکل بتوانید از خدمات آن ها استفاده کنید.
- قبل از خرید از تجربیات نجارهای حرفهای و دوستان خود استفاده کنید.
مراقبت و نگهداری از ابزارآلات نجاری
با مراقبت صحیح می توانید عمر مفید این ابزار ها را به طور قابل توجهی افزایش دهید و عملکرد بهتر آن ها را تضمین کنید.
به چند نکته زیر توجه کنید:
- پس از هربار استفاده ابزار ها را به خوبی تمیز کنید.
- قطعات متحرک را به طور منظم روغن کاری کنید.
- ابزار ها را در محیط خشک و به دور از رطوبت نگه داری کنید.
- به صورت دوره ای ابزار ها را بررسی کنید تا از از هزینه زیاد برای تعمیرات بزرگ جلوگیری کنید.
- برای هر ابزار جعبه یا کیف مخصوص تهیه کنید تا از آسیب دیدن آنها جلوگیری شود.
- ابزار هایی که تیغه دارند، تیغه هایشان را به طور منظم تیز کنید. تیغه های کند باعث افزایش نیروی مورد نیاز برای برش و در نتیجه خستگی زودرس کاربر و آسیب به ابزار می شود.
- از هر ابزاری برای کار مخصوص به خود استفاده کنید.
با رعایت این نکات ساده می توانید عمر ابزارهای نجاری خود را افزایش داده و از کار با آنها لذت ببرید.
نتیجه گیری
ابزارآلات نجاری از مهمترین عوامل در کیفیت نهایی کارهای چوبی هستند. این ابزارآلات چه دستی و چه برقی، نقش حیاتی در اجرای پروژه های چوبی دارند. انتخاب ابزار مناسب، نگهداری صحیح از آنها و آشنایی با نحوه استفاده درست، از جمله نکات کلیدی برای موفقیت در این حرفه است. ابزارهای دستی هنوز هم جایگاه خود را دارند، اما ابزارهای برقی و پیشرفته به شما امکان میدهند تا کارهای پیچیدهتر و دقیقتری را انجام دهید.