در دنیای امروز دریل یکی از پر کاربردترین ابزار در هر کارگاه یا خانه است. در انواع پروژه ها از ساده ترین مانند نصب یک ساعت دیواری گرفته تا انجام پروژه های بزرگ، داشتن یک دریل کار را برایتان آسان می کند. از این ابزار برای سوراخکاری سطوح مختلف مانند چوب، فلز، پلاستیک و حتی بتن استفاده میشود.
از آنجا که دریل ها دارای انواع مختلفی مانند؛ دریلهای برقی، شارژی، چکشی، بتن کن و … هستند، ضروری است که پیش از خرید آن اطلاعات دقیقی درباره این ابزار داشته باشید.
در این مقاله قصد داریم اطلاعات کاملی را درباره خرید دریل در اختیار شما قرار دهیم. پس با ما همراه باشید تا بهترین گزینه را با توجه به نیاز خود پیدا کنید.
انواع دریل
دریل ها در انواع مختلفی تولید می شوند که هر کدام کاربرد و ویژگی های خاص خود را دارند. در ادامه، به معرفی انواع مهم دریل خواهیم پرداخت.
دریل برقی (برقی معمولی): دریل برقی یکی از رایج ترین انواع دریل است، که در انواع پروژه های کارگاهی و خانگی کاربرد دارد و از برق برای تامین انرژی استفاده می کند. این نوع دریلها برای انجام کارهای سبک و نیمهسنگین مانند؛ سوراخکاری در انواع مواد مختلف مانند چوب، پلاستیک و فلزات نرم و پیچکاری بسیار مناسب هستند.
- مزایا: دارای قدرت بالا، مناسب برای کار های خانگی و صنعتی طولانیمدت، قیمت معمولاً کمتر از مدلهای شارژی
- معایب: نیاز همیشگی به پریز برق، خطر برق گرفتگی، محدودیت در جا به جایی به دلیل طول کابل متغیر.
- کاربرد: سوراخکاری در مواد مختلف، کارهای صنعتی و تعمیراتی.
دریل شارژی: این نوع دریل مجهز به باتری با قابلیت شارژ شدن است و به شما امکان می دهد بدون محدودیت به کابل برق، در هر مکانی کار کنید. این ابزار نسبت به دریل برقی سبک تر و دارای قابلیت حمل آسان است. از کاربرد های دریل شارژی می توان به کارهای خانگی، تعمیراتی و حتی پروژههای کوچک ساختمانی اشاره کرد.
- مزایا: مناسب برای مکان های بدون برق، وزن سبک و قابل حمل، ایمنی بیشتر.
- معایب: نسبت به نوع برقی دارای قدرت کمتری است، محدودیت در زمان استفاده با یک بار شارژ کردن.
- کاربرد: سوراخکاری در چوب و فلز، کارهای خانگی، تعمیرات کوچک.
دریل چکشی (ضربهای): دریل چکشی، دریل ضربه ای یا دریل بتن کن به دریلی گفته می شود که قابلیت ضربه زنی دارد، در این مدل از دریل ها سه حالت مختلف عملکرد وجود دارد؛ حالت دریل، حالت چکشی و حالت تخریب.
این حرکت ضربه ای باعث می شود که مته به راحتی در مواد سخت مانند بتن، سنگ و آجر نفوذ کند و آن ها را سوراخ کند. این ابزار معمولاً در پروژههای ساختمانی و تعمیرات بزرگ کاربرد دارد.
- مزایا: دارای عملکرد چرخشی و ضربه ای، سوراخکاری در بتن، آجر و مصالح سخت.
- معایب: وزن سنگین، لرزش زیاد و مصرف انرژی بالا.
- کاربرد: نصب رولپلاک، سوراخکاری روی دیوار برای نصب وسایل سنگین.
دریل پیچگوشتی: این مدل ابزار همانند دریل های معمولی عمل می کند و برای پیچ کاری و سوراخ کاری طراحی شده اند. برخی از مدل های این نوع دریل قابلیت تنظیم گشتاور دارند تا بتوانند پیچها را با دقت بیشتری وارد کنند. به دلیل همه کاره بودن دریل پیچگوشتی، این ابزار را می توان در اکثر کارگاه ها و خانه ها پیدا کرد.
- مزایا: مناسب برای باز و بسته کردن پیچ ها، دارای وزن سبک و قابل حمل.
- معایب: دارای قدرت کم برای سوراخکاری.
- کاربرد: ساخت مبلمان، کار های تعمیراتی سبک، نصب وسایل کوچک.
دریل ستونی: این نوع دریل یک ابزار خاص و دقیق است که در کارگاه ها و صنایع مختلف بزرگ استفاده می شود. دریل ستونی برای ایجاد سوراخهایی با دقت بالا در مواد مختلف مانند چوب، فلز و پلاستیک روی یک پایه ثابت قرار می گیرد تا لرزش بسیار کمی داشته باشد و در نتیجه سوراخهایی با اندازه و عمق یکسان ایجاد کند.
- مزایا: دقت در سوراخکاری، موتور قدرتمند، لرزش کمتر، ایمنی بیشتر.
- معایب: قیمت بالا، عدم قابلیت حمل، محدودیت در کاربرد.
- کاربرد: سوراخکاری دقیق در صفحات فلزی، کارهای قالبسازی و ماشینکاری، ساخت مبلمان.
دریل صنعتی: این مدل از دریل ها در پروژههای صنعتی و حرفهای که معمولا نیاز به یک ابزار قدرتمند، دقیق و با دوام دارند استفاده می شود. دریل صنعتی برای ایجاد سوراخهایی با دقت بالا در مواد مختلف مانند فلز، چوب، پلاستیک و بتن کاربرد دارد و برای کارهای سنگین و طولانیمدت ساخته شدهاند.
- مزایا: قدرت بالا، قابلیت کار طولانیمدت، چندمنظوره بودن، قابلیت استفاده با متههای تخصصی.
- معایب: وزن زیاد، هزینه بالا، مصرف انرژی بیشتر، آشنایی کامل با نحوه کار با آن.
- کاربرد: برای سوراخکاری انواع مواد سخت، تعمیرات سنگین و پروژههای صنعتی.
ابزار سفیر، مجموعهای کامل از ابزار برقی و شارژی از جمله انواع دریل مانند دریل شارژی، دریل برقی و پیچ گوشتی برقی را ارائه میدهد.
کاربرد های گوناگون دریل ها
دریل ها در طیف وسیعی از پروژه ها نقش دارند، به همین دلیل ابزاری چند منظوره به حساب می آیند و در بسیاری از صنایع، کارگاهها و پروژههای خانگی استفاده میشوند.
کاربردهای کلی دریلها
سوراخکاری: در واقع اصلی ترین کاربرد دریل در صنایع مختلف ایجاد سوراخ در مواد گوناگون مانند فلز، چوب، پلاستیک، بتن و … است. که برای نصب پیچ و مهره ها، به وجود آوردن سوراخ های عمیق و محکم برای کار و سایر موارد استفاده می شوند.
پیچکاری: اکثر دریل های امروزی علاوه بر سوراخکاری با تعویض سری پیچگوشتی، به دریل پیچگوشتی تبدیل شده و عمل پیچاندن و باز کردن پیچها را انجام میدهند.
برشکاری و سنبادهکاری: برخی دریل ها با استفاده از لوازم جانبی که دارند مانند دیسک برش یا سنباده، می توانند مواد را برش زده و سطوح مختلف را صاف کنند.
مخلوط کردن مواد: این ابزار با استفاده از قطعات همزدن مخصوص می تواند موادی مانند رنگ، سیمان یا چسب را مخلوط کند.
کاربردهای تخصصی دریلها
در پروژه های ساختمانی از دریل ها برای سوراخکاری بتن، نصب تجهیزات، تعمیر و نگهداری ساختمانها و … استفاده میشود.
در صنایع فلزی از این ابزار برای سوراخکاری قطعات فلزی، ساخت ماشینآلات، ساخت سازههای فلزی و … استفاده میشود.
از برخی مدل های دریل در صنایع چوبی برای سوراخکاری قطعات چوبی، ساخت مبلمان، ساخت سازههای چوبی و … استفاده میشود
دریل ها در صنعت پلاستیک برای سوراخکاری قطعات و ساخت قالبها و … کاربرد دارند.
از دریل در خودرو سازی در بخش های مونتاژ قطعات خودرو، تعمیرات و … استفاده می کنند.
دریلها برای ساخت بردهای مدار چاپی، نصب قطعات الکترونیکی و … در صنایع الکترونیک استفاده میشوند.
ویژگیهای مهم در خرید دریل
زمانی که می خواهید برای خرید دریل اقدام کنید ضروری است که به ویژگی ها و مشخصات فنی آن توجه کنید. تا بتوانید ابزار مناسب با کار خود را خریداری نمایید.
در ادامه به بررسی این ویژگیها میپردازیم:
- نوع و کارایی دریل:
ابتدا اطمینان حاصل کنید که بسته به نوع کارتان ابزار مناسبی تهیه می کنید. اگر فقط برای کار های ساده مانند نصب قاب عکس به آن احتیاج دارید معقول نیست که گرانترین دریل موجود را خریداری کنید. در مقابل برای کار های سنگین مانند سوراخ کردن انواع چوب در کار نجاری نباید یک مته ارزان بخرید و موتورش را در همان هفته اول بسوزانید.
پس بنابراین برای انتخاب درست دریل، باید به نوع کاربری آن توجه ویژه داشت تا ابزار مناسب را انتخاب کنید.
- توان و قدرت موتور:
وات: قدرت یک دریل به وات آن بستگی دارد و هرچه که وات این ابزار بیشتر باشد دارای قدرت بیشتری است و برای کارهای سنگینتر مناسب است. اگر برای کارهای خانگی و سبک نیاز به این ابزار دارید، خرید دریلی با قدرت سوراخ کردن بتن، لازم نیست. پس دقت کنید که دریلی متناسب با کار خود تهیه کنید.
گشتاور: به میزان نیرویی که یک دریل برای پیچ کردن پیچ ها در چوب سخت یا فلز تولید می کند، گشتاور می گویند. هرچه گشتاور دریل بیشتر باشد پیچها محکمتر و پایدارتر بسته میشوند. کارهای سنگین مثل سوراخ کردن سنگ و آجر، نیازمند گشتاور بالایی است. بعضی از دریل ها قابلیت تنظیم گشتاور دارند که برای خرید بسیار مناسب هستند.
برخی از این ابزار برای تنظیم گشتاور حدود 20 تا 30 حالت دارند. در ابتدای کار شما باید با حالت گشتاور کم شروع کنید سپس آن را افزایش دهید. زیرا اعمال گشتاور بیش از حد باعث آسیب دیدگی می شود.
- سرعت چرخش:
سرعت چرخش یعنی مقدار نیروی وارد شده از سمت دستگاه به سطوح مختلف. دریلهای با قابلیت تنظیم سرعت، هم برای کارهای ظریف و هم برای کارهای سنگین قابل استفاده هستند، پس برای خرید بهتر است از دریل هایی که دارای این قابلیت هستند انتخاب کنید.
سرعت بالا که حدود 700 دور در دقیقه است برای سوراخ کاری در مواد و کار های سنگین استفاده می شود و سرعت پایین که مقدار آن کمتر از 400 دور در دقیقه است برای پیچ کاری دقیق و کار های سبک و ساده کاربرد دارد.
- نوع سهنظام:
سه نظام یعنی گیرهی مته که در دریل استفاده می شود. اندازه و جنس آن در دریل تعیین می کند که چه نوع متهای را میتوانید در دریل استفاده کنید. در انتخاب مته باید دقت کافی داشته باشید. مته باید با توجه به نوع کار شما انتخاب شود و اگر انتخاب مته درست نباشد هم باعث آسب به دریل می شود و هم سطح مورد نظر دچار شکستگی می شود.
وزن و طراحی ارگونومیک:
وقتی می خواهید ابزاری را تهیه کنید باید هنگام کار با آن احساس راحتی کرده و حس خوشایندی به شما دست بدهد. دریل هایی که دارای وزن مناسب هستند و برای استفاده کاربری به صورت خوش دست ساخته شده اند، برای پروژه های طولانی مدت خستگی کمتری به همراه دارند.
اگر می خواهید از این ابزار برای کار های خانگی استفاده کنید وزن مناسب برای آن بین ۱ تا ۲ کیلوگرم است. و اگر قصد خرید دریل برای کار های سنگین را دارید باید دقت کنید که وزن آن متناسب با قدرتش افزایش خواهد یافت.
لوازم جانبی و متعلقات:
تا اینجا با مهم ترین ویژگی های دریل که باید برای خرید به آن ها توجه کنید پرداختیم. علاوه بر این یک سرس لوازم جانبی وجود دارد که اگر در دریلی که خریداری می کنید وجود داشته باشد، نکته مثبتی برایتان خواهد بود.
- قبل از خرید بررسی کنید که دریل، سری های پیچگوشتی، کیف قابل حمل برای حمل آسان، باتری اضافی برای دریل های نوع شارژی، انواع مته و سرمته به همراه داشته باشد.
دقت کنید اگر دریل دارای چراغ LED باشد برای روشنایی محل کار در مکانهای تاریک یک مزیت محسوب می شود.
- سیستم ایمنی:
دریل ها باید دارای سیستم ایمنی از قبیل؛ کلید قفل کودک، کلاچ ایمنی ( محافظت از فشار بیش از حد به مته)، سیستم کنترل سرعت، عایقبندی مناسب ( ساخت بدنه دریل از مواد عایق) و سیستم تهویه( جلوگیری از گرم شدن بیش از حد موتور) باشد.
- برند و گارانتی:
علاوه بر موارد بالا توجه به برند تولیدی دریل نیز می تواند یک عامل مهم در خرید این ابزار باشد.
برند های معتبر، محصولاتی با کیفیت و با دوام بالا ارائه می دهند بنابراین برای خرید می توان به راحتی به آن ها اعتماد کرد. برندهایی چون کنزاکس، نووا، آروا و … از مهمترین برندهای تولیدکننده دریل محسوب می شوند.
علاوه بر این داشتن گارانتی و خدمات پس از فروش طولانی مدت می تواند باعث اعتماد تولیدکننده به محصول شود.
جمعبندی
قبل از خرید دریل، به دقت نوع کاربری خود را مشخص کنید. سپس با توجه به نیازتان به ویژگیهای ذکر شده توجه کنید و به مقایسه محصولات مختلف بپردازید. بررسی نظرات کاربران و مشاوره با متخصصین نیز میتواند کمککننده باشد.
اگر برای کار های کوچک و خانگی به دستگاه دریل نیاز دارید یک دریل شارژی کوچک با قدرت متوسط برای کار شما کافی است. اما اگر پروژه کاری شما سنگین و حرفه است باید دریلی با قدرت بیشتر انتخاب کنید.
اجزای تشکیل دهنده دریل
برای خرید این ابزار باید با بخش های مختلف آن آشنا شد. پس در اینجا به چندی از اجزای تشکیل دهنده مهم دریل می پردازیم:
- موتور:
موتور یکی از بخش های مهم به شمار می آید که وظیفه تولید نیرو برای کار دستگاه را بر عهده دارد و تعیین کننده سرعت و قدرت دریل است.
دریل های با موتور ساده برای انجام کارهای سبک و کوتاه و دریل هایی که مجهز به موتور گیربکسی هستند برای کارهای سنگین و صنعتی مناسب اند.
پس لازم است قبل از خرید دریل، نوع کاری که می خواهید انجام دهید را مد نظر قرار دهید.
- سه نظام:
یکی دیگر از مهم ترین بخش دریل سه نظام است. سه نظام برای نگه داشتن مته و سایر ابزار های چرخشی مثل سری پیچگوشتی استفاده می شود. در کل دو نوع سه نظام وجود دارد:
سهنظام اتوماتیک: برای نگه داشتن مته استفاده می شود با این نوع سه نظام، میتوانید متهها را به صورت دستی و با سرعت تعویض کنید. که برای افزایش سرعت کار بهتر است از این نوع سه نظام استفاده کنید.
سهنظام آچارخور: برای نگهداشتن مته یا سری پیچگوشتی به کار میرود این نوع سه نظام نیاز به آچار مخصوص برای باز و بسته کردن محکم مته دارد و برای انجام کار های سنگین از آن استفاده می شود.
اما نکته مهم اینجاست که سه نظامهای آچاری، مته را با قدرت بیشتری نگه میدارند.
سه نظام ها در اندازه های مختلفی ( از ۱۰ میلیمتری تا ۲۵ میلیمتری) ساخته می شوند این اعداد نشاندهنده بیشترین قطر متهای است که میتوان استفاده کرد. برای اینکه از اندازه آن مطلع شوید باید روی بدنه آن را نگاه کنید چون شرکت های سازنده اندازه ها را روی بدنه آن حک می کنند.
- بدنه دریل:
بدنه یکی از اجزای اصلی است که از تمامی قطعات داخلی دستگاه محافظت می کند و از آسیبهای ناشی از ضربه، گردوغبار و رطوبت جلوگیری میکند. طراحی بدنه دریل معمولا به گونه ای است که کاربر بتواند به راحتی از ابزار استفاده کند.
بدنه معمولاً از پلاستیک فشرده برای دریل هایی که مصرف خانگی دارند یا فلز آلومینیوم برای دریل های صنعتی و سنگین که باید مقاوم باشند ساخته میشود و اغلب بدنه ها دارای روکش پلاستیکی ضد لغزش در ناحیه دستگیره می باشند.
از اجزای بدنه دریل می توان؛ به دستگیره، که ممکن است دارای کلید قفل برای استفاده طولانی مدت باشد، چندین کلید و دکمه، محل اتصال سهنظام و در برخی دریل ها پایه یا گیره کمکی نام برد
نکات مهم در استفاده از دریل
برای اینکه طول عمر ابزار را افزایش دهید و بتوانید به درستی از آن استفاده کنید. بنابراین در اینجا به نکات استفاده از دریل می پردازیم:
- در ابتدای پروژه متناسب با نوع کار و سطح مورد استفاده مته مناسب را انتخاب کنید تا به دستگاه فشار وارد نشود.
- با توجه به نوع ماده ای که می خواهید در آن سوراخ کاری انجام دهید، سرعت دریل را تنظیم کنید. برای مواد نرم از سرعت بالا و برای مواد سخت از سرعت پایین استفاده کنید.
- موقع به کارگیری ابزار، از تجهیزات ایمنی مانند عینک ایمنی، دستکش و ماسک استفاده کنید و نکات ایمنی در هنگام کار با دریل را رعایت کنید.
- هنگام سوراخکاری، دریل را محکم و عمودی نگه دارید تا مته منحرف نشود.
- در صورت استفاده طولانی مدت هر چند دقیقه به دریل استراحت دهید.
- در صورت استفاده از دریل برقی از سالم بودن کابل برق اطمینان حاصل کنید و هنگام استفاده از دریل شارژی باتری را قبل از استفاده بهطور کامل شارژ کنید.
- مته را بهدرستی در سهنظام قرار داده و محکم کنید.
- پس از هر بار استفاده، ابزار را تمیز کرده و در محیط خشک، خنک و به دور از رطوبت نگه دارید.
نتیجه گیری
خرید یک دریل مناسب برای انجام کارهایتان باعث می شود کارها برایتان سادهتر و لذتبخشتر شوند. زمانی که می خواهید برای خرید دریل اقدام کنید تمام اطلاعات لازم را در دست داشته باشید. تا بودجه خود را برای خرید ابزاری خرج کنید که گزینه بهتری برای شغل و نیاز شما است.
ابزار سفیر، با ارائه انواع دریل با کیفیت بالا و قیمت مناسب، بهترین گزینه برای شماست. امیدواریم این مطلب برایتان مفید واقع شده باشد.